Om Ragdoll

Trollebo's

Ragdoll uppfödning

Om Ragdoll

Rasbeskrivning


Temperament

Ragdollen är en perfekt innekatt, tack vare sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarnas olika nycker som djur, barn, utställningar, husvagnssemster mm. 

Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som en "trasdocka" därav dess namn, ragdoll.

Gångstilen är säregen den går med en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen. En del Ragdoll sover ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen är en lugn katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men behöver ändå lite stimulans. De flesta ragdollkatter uppskattar lite lek och bus.

Ragdollen är en markbunden ras och hoppar sällan högt men uppskattar ett lösträd där den kan klättra upp och spana på allt som händer.

Ragdollen är nyfiken och människokär, och möter ofta dig i dörren. Den ska vara med överallt även in på toa. En ragdoll trivs bäst tillsammans med någon den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annnan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när matta/husse jobbar. Man ser ofta en ragdoll flytta sig från rum till rum efter sin husse/matte.

Ragdollen är dock ingen utpräglad "knäkatt", utan ligger oftast hellre bredvid husse/matte eller på golvet i närheten. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

Summerat är ragdollen en mycket snäll, tålmodig, intelligent och lugn katt som kräver kärlek och uppmärksamhet av sina familjemedlemmar. Givetvis som alla katter har varje ragdoll sin egen personlighet och sina egna karaktärsdrag, så denna beskrivning av rasens temperament ska ses som en generell beskrivning.


Uppväxt och utveckling

Ragdollen föds vit som alla maskade. Fullt utmaskad och färdig i färg är inte en ragdoll förrän vid tre års ålder, så det kan vara lite problem att skilja på brun och choklad och på blå och lila. En ragdoll växer länge och ibland ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionerlig katt så växer den några centimetrar på längden och blir smal i kropp och ansikte. Ett par veckor senare kan den se bra ut igen, för att åter igen dra iväg. Ibland verkar det som om den så kallade slyngelåldern aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. På slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare,speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt så väger en hona oftast omkring 3,5 – 5 kg och en hane 6-8 kg, kanske 9 kg.


Utseende

Ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck.

Huvudet på en ragdoll ska ha en bred, mjuk kilform. Huvudet ska vara platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda kinder och rak nos med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Hakan ska vara markerad. Öronen är medelstora och breda och öppna vid basen, och de ska sitta brett i sär och vara en aning framåtlutade, sk "tiltade". De djupblå ögonen är stora och ovala. Önskvärt är en så djup blå färg som möjligt. Benen är medelllånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna. Ragdollens svans ska vara lång och nå till skulderbladet då man böjer den framåt. Den ska vara avsmalnande mot slutet och ha buskig päls.

Pälsen är medellång till lång. Den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen. Pälsen är silkig och ska kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte så lätt tovar sig och är realitvt lättskött. Pälsen ligger tätt intill kroppen och "skiktar" sig när katten rör på sig.

Ragdoll finns i tre olika mönster: colourpoint, mitted och bicolour, samtliga med eller utan tabbymönster samt i tio godkända färger.

Copyright @ All Rights Reserved

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera